źródło: Wydawnictwo Znak |
Dzisiaj będzie zupełnie, zupełnie inaczej niż zwykle. W ten "prawie wakacyjny" poniedziałek opowiem o publikacji z kategorii, która pojawia się na blogu po raz pierwszy. Przedstawiam Wam książkę o kuchni roślinnej.
Pewnie pomyślicie, że zwariowałam. Albo, że próbuję Was zachęcić do czegoś co sama stosuję, bo dostałam „fioła”. Nic z tych rzeczy. Już od jakiegoś czasu obserwuję blog Eryka erVegan., na którym propaguje on idee diety roślinnej. Najpierw tylko czytałam, potem zaczęłam coś gotować, aż kupiłam książkę…
Podobają mi się jego przepisy. I na blogu i w książce. Wprowadzam je do swojej kuchni od jakiegoś czasu. Testuję je i sprawdzam, co smakuje mi w proponowanej przez niego diecie, a co nie. Pewnie jesteście ciekawi, czy jadam mięso? Jadam. Ale jakiś czas temu odkryłam, że dieta roślinna, stosowana w przewadze nad mięsną, dobrze wpływa na mój organizm, a co za tym idzie na moje samopoczucie.
A wracając do książki…
To także taki mini poradnik o tym, czym jest weganizm i „czym on się je”. Informacje o diecie wegańskiej zostały podane w prosty i przystępny sposób. Oprócz przepisów, w książce Kuchnia roślinna dla każdego, znajdziecie dużo ciekawych porad dotyczących gotowania na diecie wegańskiej np., jakie tłuszcze stosować. I wiele świetnych i bardzo przydatnych porad np. o suplementacji, co jest wiedzą przydatną, nie tylko dla osób niejedzących mięsa. Autor w prosty sposób, rzeczowo i też szczerze pisze o weganizmie i swojej drodze do dęty roślinnej. I to mi się u niego podoba.
Dla mnie ta książka nie jest tylko zachętą do przejścia na weganizm. Ona czymś w rodzaju wskazówki. Można ją wykorzystać lub nie. Osobiście korzystam z niej wprowadzając wiele do swojej diety, ale całkowicie na weganizm nie przechodzę. Za bardzo kocham jajka. A na serio, to nie czuję, że nastało moje „już”. Na razie cieszę się tym, co jem, eksperymentując i szukając swojej drogi.
A książkę Kuchnia roślinna dla każdego polecam wszystkim, którzy kochają gotować i eksperymentować w kuchni.
Eryk
Wałkowicz – dietetyk, autor bloga poświęconego kuchni roślinnej ervegan.com
Weganką ani wegetarianką nie jestem, ale warzywa w kuchni uwielbiam.
OdpowiedzUsuń