Fanklub bułeczek z rozmarynem Aleksandry Seghi to świetne
połączenie uroczego przewodnika z mini książką kucharską. Autorka opowiada nam
o swoim życiu we Włoszech, jednocześnie prowadząc do miejsc, gdzie, jako
zwyczajni turyści pewnie byśmy nie trafili.
Znam Toskanię całkiem nieźle, ale dzięki Aleksandrze Seghi z
przyjemnością odkryję ją ponownie, wchodząc kuchennymi drzwiami. Skieruję swoje
kroki do miejsc, gdzie w trakcie poprzednich pobytów we Włoszech niedane mi
było być. Ba! Nawet o nich nie wiedziałam.
Zabytki Toskanii znam świetnie, ogólnie kulinaria również
nie sami obce. W trakcie takich wypraw śmieciowemu jedzeniu i jedzeniu
obleganemu przez turystów mówię „nie”.
Dzięki Fanklubowi bułeczek z rozmarynem odkryję raj dla
podniebienia. Przy kolejnym pobycie w Toskanii z przyjemnością skieruję swoje
koki i pojemny żołądek do miejsc opisanych w książce.
Dla odważnych, autorka zamieściła w swojej książce smaczne
przepisy. Ukazując nam przy tym prostotę włoskiej kuchni. Dla chcącego nic trudnego.
Przy opracowywaniu planu toskańskiej podróży możemy urządzić
sobie mała toskańską, domową knajpkę we własnej kuchni. Mniam!
Aleksandra Seghi -
filolog włoski, Polka mieszkająca we Włoszech, autorka kilku książek o tematyce
kulinarnej, oprócz tego m.in. prowadzi
blog o turystyce w Toskanii www.turystawtoskanii.blogspot.com
To musi być bardzo smakowita książka. A takie uwielbiam!
OdpowiedzUsuń